Γράφτηκε από 

Δυναμική και Έλεγχος Πτήσης

Το βιβλιο απευθύνεται καταρχήν σε σπουδαστές των κύκλων Αεροναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, καθώς και σε όλους εκείνους τους μηχανικούς, τεχνικούς ή/και ιπτάμενους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στέρεες επιστημονικές βάσεις στο αντικείμενο της Δυναμικής και Ελέγχου Πτήσης.

To βιβλίο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατό ένα αεροσκάφος να αποκτήσει ικανοποιητικά χαρακτηριστικά πτήσης και ευκολίας χειρισμού (flying and handling qualities). Για το λόγο αυτό ιδιαίτερη μνεία δίνεται στα δυναμικά χαρακτηριστικά και στα χαρακτηριστικά ευστάθειας και ελέγχου τα οποία αποτελούν και τη βάση για την ανωτέρω ανάλυση. Το βιβλίο πραγματεύεται τρία βασικά ερωτήματα:

1) Τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών ευστάθειας και ελέγχου του αεροσκάφους και πως αυτά επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά πτήσης.
2) Τα αποδεκτά χαρακτηριστικά πτήσης, τον τρόπο που ορίζονται, ερμηνεύονται και εφαρμόζονται οι ανάλογες απαιτήσεις μέσω των κανονισμών και τον τρόπο που αυτές οι απαιτήσεις ορίζουν το φάκελο πτήσης.
3) Τον τρόπο που είναι δυνατό να βελτιωθούν τα μη αποδεκτά χαρακτηριστικά πτήσης.

Το βιβλίο αρχικά περιέχει τη θεωρία της δυναμικής συμπεριφοράς του αεροσκάφους. Αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την επίλυση των πλήρων εξισώσεων κίνησης, την απλοποιημένη τους μορφή για διαμήκη και εγκάρσια δυναμική και τη μελέτη της απόκρισης του αεροσκάφους στα πηδάλια ελέγχου με τον καθορισμό των συναρτήσεων μεταφοράς.
Στη συνέχεια αναλύσεται ο τρόπος με τον οποίο ο πιλότος χειρίζεται το αεροσκάφος όσο ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πτήση. Τέλος, αναλύονται οι βασικοί τρόποι ελέγχου με ανάδραση (“αυτόματοι πιλότοι”) καθώς και γενικότεροι τρόποι βελτιστοποίησης των χαρακτηριστικών πτήσης.
Το βιβλίο ειπλέον περιλιλαμβάνει εφαρμογές με δυναμικά δεδομένα μιας ποικιλίας αεροσκαφών, καθώς και μία σύντομη επισκόπηση των βασικών υποσυστημάτων του αεροσκάφους (οργανα,ελεγκτές,επενεργητές) που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της πτήσης.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Συγγραφέας: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ
  • Θέμα:

    ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ / ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ KAI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ/ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ

  • Λέξεις-Κλειδιά:

    ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΤΗΣΗΣ,ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ ΠΤΗΣΗΣ,ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΤΗΣΗΣ,ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ

  • URI: http://hdl.handle.net/11419/1753
  • isbn: 978-960-603-139-7

Επικοινωνία

Υπηρεσία υποβολής ερωτήσεωνΜέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 17:00