Γράφτηκε από 

ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το παρόν σύγγραμμα αποτελεί το κύριο βοήθημα του μαθήματος «Σύσταση Σώματος», του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας. Ο κύριος στόχος του μαθήματος / συγγράμματος είναι η εμπέδωση των αρχών πάνω στις οποίες βασίζονται οι κυριότερες μέθοδοι μέτρησης της σύστασης του ανθρώπινου σώματος, καθώς και η κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους, όπως και η σωστή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για κάθε κλινική περίπτωση. Π.χ. ο απόφοιτος που θα εργαστεί σε ένα νοσοκομείο, όπου πιθανώς είναι διαθέσιμες κάποιες μέθοδοι, θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει την κατάλληλη επιλογή μεθόδου, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ασθενούς, το σκοπό της μέτρησης, την ακρίβεια κλπ. Επίσης ο φοιτητής ασκείται πάνω σε πρακτικά προβλήματα εκτίμησης της σύστασης σώματος (π.χ. ποσοστό λίπους, μυϊκής μάζας, ενυδάτωσης κτλ.) χρησιμοποιώντας τα διάφορα δεδομένα των μετρήσεων της σύστασης σώματος.
Ανάμεσα στις πολλές εφαρμογές της μέτρησης σύστασης σώματος, μπορούμε να αναφέρομε τον προσδιορισμό του κινδύνου υγείας του ασθενούς που συνδέεται με υπερβολικά χαμηλά ή υψηλά επίπεδα λίπους, τον έλεγχο των αλλαγών της σύστασης σώματος που συνδέονται με ορισμένες ασθένειες, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διατροφής και άσκησης στη βελτίωση της σύστασης σώματος του ασθενή, την εκτίμηση της ιδανικής μάζας του σώματος για συγκεκριμένα άτομα και αθλητές, την τεκμηρίωση των απαραίτητων διαιτητικών οδηγιών, τον έλεγχο της εξέλιξης και της ωρίμανσης της σύστασης σώματος των παιδιών κ.ά.
Η εκτίμηση της Ημερήσιας Ενεργειακής Δαπάνης Ηρεμίας αποτελεί μια βασική προτεραιότητα για ένα διαιτολόγο και επιτυγχάνεται μέσω της μέτρησης της άλιπης μάζας, χρησιμοποιώντας εξισώσεις τύπου σύστασης σώματος ή μέσω της σπιρομέτρησης του ασθενούς.
Όλα αυτά τα θέματα εμπεριέχονται στο προτεινόμενο βιβλίο, όπως επίσης και πραγματικά παραδείγματα εφαρμογής των διάφορων μεθόδων. Εκτός του 1ου κεφαλαίου, κάθε επόμενο κεφάλαιο επικεντρώνεται σε μια κατηγορία μεθόδων.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Συγγραφέας: ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  • Θέμα:

    ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ/ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ / ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ / ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ / ΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

  • Λέξεις-Κλειδιά:

    ΛΙΠΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ,ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ,ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ,ΑΛΙΠΗ ΜΑΖΑ,ΝΕΡΟ ΣΩΜΑΤΟΣ,ΜΟΡΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ,ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ,ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΛΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ,ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ,ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΑΖΑ,ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ,ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ,ΖΥΓΙΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ,ΠΛΗΘΥΣΜΟΓΡΑΦΙΑ,ΒΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΜΠΕΔΗΣΗ,ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΟΜΕΤΡΙΑ ΑΚΤΙΝΩΝ-Χ ΔΙΠΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟ,ΥΔΡΟΜΕΤΡΙΑ,ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ,ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ,ΟΛΟΣΩΜΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Κ-40,ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ,ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑ,ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΑ,ΔΕΡΜΑΤΟΠΤΥΧΟΜΕΤΡΗΣΗ,ΥΠΕΡΗΧΟΙ,ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ,ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

  • URI: http://hdl.handle.net/11419/3626
  • isbn: 978-960-603-370-4

Επικοινωνία

Υπηρεσία υποβολής ερωτήσεωνΜέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 17:00